Over ons

De kloosterwiekers

De naam Kloosterwieker

Het verwijst naar het 14e-eeuwse kruisherenklooster en de wijken (wieke in het Gronings) waaraan Ter Apel ontstaan is. Een wijk is een kanaal dat gebruikt werd voor de ontginning van de Veenkoloniën en waarover vroeger het veen en turf naar de stad vervoerd werd. Tegenwoordig zijn de wijken gedempt en is alleen het hoofdkanaal (het Stadskanaal) nog over.

Tradities

De carnavalsvereniging in Ter Apel heet, logischerwijs, de Kloosterwiekers. Zij organiseren het hele carnavalsfeest in Ter Apel. Het opmerkelijke aan carnavalsvereniging “de Kloosterwiekers” is dat zij een Prins aan het hoofd hebben staan, welke wordt geassisteerd door een Vorst (en niet door een adjudant of prinses zoals bij andere carnavalsverenigingen).

Het carnaval in Ter Apel is een van de grootste carnavalsfeesten van Noord-Nederland. De Kloosterwiekers bezoeken de donderdag voor de optocht alle chronisch zieken en alle mensen van 80 jaar en ouder. Deze worden getrakteerd met een fruitbakje. 

Het Carnavals Feest

Het hoogtepunt valt op zaterdag (Nelkensamstag), dat gevierd wordt met een grootse optocht overdag en een feesttent ‘s avonds en ‘s nachts.  ‘s Zondags (Tulpensonntag) is er kindercarnaval, een evenement voor kinderen met een artiest en kinderdisco, en ‘s avonds weer feest in de feesttent voor de jeugd en de volwassenen. Deze avond is voor vele carnavalsvierders het hoogtepunt van het carnavalsjaar. Hier worden namelijk de prijswinnaars van de optocht van zaterdag bekendgemaakt. Er is maandenlang door vele groepen aan de praalwagens gewerkt en de belangen zijn op deze avond dus zeer groot. Op maandag (Rosenmontag) gaan de meeste praalwagens die zaterdags in Ter Apel reden, naar Duitsland om daar nogmaals een ronde te rijden. De vrijdag vóór Nelkensamstag wordt er carnaval op de scholen gevierd en daarnaast leggen de Kloosterwiekers ‘s avonds nog een ronde af om de praalwagens te inspecteren en de startnummers uit te delen.

Een week voorafgaand aan Nelkensamstag is er op vrijdag en zaterdag in het Boschhuis een theatervoorstelling genaamd de buut, waarin het nieuws van het afgelopen jaar in Ter Apel en omstreken op komische wijze wordt verteld door middel van toneelstukjes, moppen en liedjes. Tijdens deze buutavonden overhandigt de burgemeester van de gemeente Westerwolde de ‘sleutel’ van de gemeente aan de Prins der Kloosterwiekers. Hiermee gaat het gezag tussen het Klooster en de Wieke over naar de Prins.

Prins2023site

"De Winkelkarre"

Prins Harry de Derde

Prins Harry de 3e zwaait komend seizoen de scepter over het Klooster en de Wieke.
Harry Stuulen is lid van de Kloosterwiekers sinds 2014. Zijn bijnaam is: de Winkelkarre

"De Schaarpsteller"

Vorst Eric de Eerste

Prins Harry de 3e wordt in al zijn activiteiten bij gestaan door zijn Vorst. Dit jaar wordt deze functie vervuld door Vorst Eric. In carnavalstijd beter bekend als de Schaarpsteller. 

Eric zal als Vorst van Prins Harry de 3e dit jaar meeregeren. Vorst Eric de Eerste is de rechterhand van Prins Harry de 3e en helpt hem om niets te laten vergeten, om hem te assisteren, beschermen en bij te staan bij allerhande zaken en beslissingen.

event-dot-shape
Vorst2023BGsite

Lijflied der kloosterwiekers

Het Kiele, Kiele Fennechie. – Kiele, kiele, kiele, kiele Fennechie – Zet die es even op die knei van mie – `k Wil die hail mien leven – Doezend smokken geven – Kiele, kiele, kiele, kiele, Fennechie – Zet die es even op die knei van mie – Al geft het nog zo’n knal – `t Is Ter Oapeler carnaval. (2x). Altijd gevolgd door een driewerf “Kloostewiekers Alaaf”.

Kiele, Kiele Vennegie MP3

Vlaggenprotocol

De Kloosterwiekervlag mag vanaf de vrijdag 1e buutavond uitgehangen worden tot en met Rosenmontag.

Vlaggen zijn verkrijgbaar in Ter Apel bij:

  • Expert Telkamp, Hoofdstraat 62 Ter Apel