Buutavonden

In 1986 startte de Buutavonden in Het Boschhuis in Ter Apel, deze avonden zijn inmiddels een begrip en een belangrijke pijler van CV De Kloosterwiekers. Geïnspireerd door Büttenrednerssitzungen in Mainz en Köln bedachten Ben Winkel en Allie Eenjes de buutavonden. Buutreedners van het eerste uur waren Guus Brouwers, Wim Wisman, Henk Eenjes en Appie Hilverts. Later volgden daar legendarische namen als Meester Hendrik Jan ter Haar, Tiene Toepot, Jans van Klontjebuurt, Postbode Gerrit, Oarend Beetie, Arie van ’t Heuland en niet te vergeten De Kloosterwieksters die hun eigen mannen goed te kijk zetten.

Op deze avond overhandigd de Burgemeester de sleutel van de Gemeente aan de Prins en beloofd de Prins als een echte burgervader goed op De Klooster en De Wieke te passen. De Vorst leest vervolgens de proclamatie voor met de belangrijke 11 artikelen. De speeches van de burgermeesters doen vaak niet onder voor die van de Buutreedners.

Voor Buutreedners zijn vele woorden als Tonproaters, Kletsers of Zwetsers, kern is dat het typetje de gebeurtenissen van afgelopen jaar ludiek bespreekt en de lokale inwoners op de hak neemt. Daarbij neemt de Buutreedner plaats in een grote regenton.

De huidige buutreedners zijn:

Jan Ever & Beerendje Burger (Reinder Meijer & Fenna Strating) doen al jaren mee en nemen op onnavolgbare wijze de Ter Apelers op de hak.
Teut & Leut (Greetje Hemmen & Sientje Deddens), ook al jaren actief. Met hun ervaring en flair verpakken ze gebeurtenissen van het afgelopen jaar in een scherpe buut.
Jaarlijks komen zij uit het Klooster, Ridder Hannes en Jonkvrouw Dientje (Hans Tieks & Dineke Cone), met hun verhalen en scherpe stem beoordelen zij de Ter Apeler gebeurtenissen.
In zijn alter ego Cor stapt Paul Wisman in verschillende gedaantes als Pastor, Rector, Kapper etc.. Met vileine teksten en kwinkslagen worden de jaarlijkse gebeurtenissen besproken.
Uit het Gemeentehuis komen Bode Nico en Schoonmaakster Mien (Monique Elling & Leo Faber), met hun inside kennis van de gebeurtenissen in het Gemeentehuis wordt de politiek gefileerd.
Tot slot onze niet zo celibataire Pater Pielekes (Peter Kuijer), hij klapt jaarlijks uit de biechtstoel en zorgt dat alle zonden weer vergeven zijn en geeft zijn zegeningen over de “zondaars”. Zodat alles weer vergeven en vergeten wordt en we weer een fris jaar tegemoet kunnen gaan.


Vanaf 2024 worden de Buutavonden gehouden in Het Spiekerhûs aan de Sellingerstraat. Daar gaan we verder bouwen aan de traditie.

Bekijk hieronder het impressie filmpje!