Kloosterwiekers

Voor de media

22-06-22

Aan de pers

Betreft: Carnavalsvereniging De Kloosterwiekers maken zich na sleuteloverdracht klaar voor een zomerse editie van het carnaval op ’t Klooster & De Wieke

                                                                                            

Ter Apel, 19 juni 2022

 Geachte redactie, 

Carnavalsvereniging de Kloosterwiekers uit Ter Apel gaat zich opmaken voor een geweldig aanstaand carnavalsfeest. Na twee edities geplaagd te zijn door de corona-pandemie, zal dan nu wel de grootse optocht op ’t Klooster en De Wieke, zoals Ter Apel in carnavalstijd door het leven gaat, en een waar Zomer Carnaval Festival plaats vinden in het weekend van zaterdag 2 en zondag 3 juli.

 

Ludieke sleuteloverdracht aan de Kloosterwiekers
Inmiddels heeft burgemeester Jaap Velema van de Gemeente Westerwolde op ludieke wijze de sleutel van de gemeente, overgedragen aan Prins Wim de 1e en Vorst Ronald de 1e van carnavalsvereniging De Kloosterwiekers. Dit vond afgelopen weekend uiteraard ook in zomerse stijl plaats, in en bij het water van Camping Moekesgat in Ter Apel.

 

Wat is er allemaal te beleven tijdens het zomerse carnavalsweekend op het Klooster en De Wieke in het weekend van 2 en 3 juli a.s?

 

Grootse optocht op ’t Klooster & De Wieke

Op zaterdag 2 juli gaat vanaf 14:00 uur, geheel in zomerse stijl, de grootse carnavalsoptocht door het centrum van Ter Apel. De start zal op de Havenstraat worden gegeven door Prins Wim de 1e en de burgemeester van de gemeente Westerwolde, Jaap Velema, in het bijzijn van het voltallige college. Met een grote groep praalwagens en heel veel loopgroepen staat er een fantastische optocht klaar. Zo’n 1500 deelnemers lopen in deze optocht mee, na 2 jaar ‘droog te hebben gestaan’, maken alle deelnemers zich klaar voor een gigantisch feest. En dit keer niet eens in de gebruikelijke koude februarimaand maar in het zonnige juli. De deelnemers worden na al die maandenlange werkzaamheden en voorbereidingen door een deskundige jury gejureerd. De prijsuitreiking van de optocht vindt op zondag 3 juli plaats tijdens een zinderend carnavalsfeest in de feesttent op festivalterrein aan het Dr. Mansholt complex.

 

Heus Zomer Carnaval Festival op ’t Klooster en de Wieke

Aansluitend aan de optocht gaat het feest direct verder op het festivalterrein aan het Dr. Mansholtpark in Ter Apel. De Kloosterwiekers zullen in het zomerse carnavalsweekend niet zomaar even een feesttent plaatsen, nee dit jaar worden er maar liefst 3 feesttenten geplaatst, op een geheel in zomerse sferen ingericht festivalterrein. Alles wordt uit de kast gehaald om van deze unieke zomerse editie, een feest in festivalsfeer neer te zetten. Vanaf 16:00 uur ’s middags start dit gigantische Zomer Carnaval Festival tot in de hele kleine uurtjes. Een keur aan artiesten zullen op drie verschillende podia aanwezig zijn, waar onder; Broadway ‘The Band’, De Alpenzusjes, DJ Hermen, de Dikdakkers, Ronnie Ruysdael, DJ Kevin, De Feestcommissie, Buurman & Buurman show en Eikens & Warta. Na dat het festival in eerste instantie heel snel uitverkocht was, is er meer ruimte gecreëerd op het terrein, zodat er extra tickets beschikbaar zijn. Deze zijn nog via www.ticket-dog.nl te bemachtigen.

Let op; bij toegang tot het festivalterrein is een ID-verplicht!!!


Kindercarnaval

Zondagmiddag 3 juli zal om 14:00 uur een geweldig kindercarnaval worden georganiseerd in de feesttent op het festivalterrein van het Dr. Mansholtpark in Ter Apel. Deze middag staat helemaal in het teken voor de jeugd van basisschoolleeftijd. Dit jaar zullen de Leesleedies een speciale voorstelling, de Leesleedies op zoek naar Prins Carnaval, spelen! De dansmariekes zullen hun danskunsten vertonen en ook zal hier de prijsuitreiking van de kinderloopgroepen van de optocht plaats vinden. En uiteraard zullen ook de Kloosterwiekers in polonaise met kids, ouders en opa’s & oma’s een feestje bouwen. (toegang = gratis)

Zomer Carnaval Festival - Part 2
Om het zomerse carnaval op ’t Klooster en de Wieke in stijl af te sluiten wordt op zondagmiddag en -avond 3 juli, direct aansluitend van het kindercarnaval, nogmaals vanaf 16:00 uur een geweldig carnavalsfeest in de feesttent op het Dr. Mansholtpark gehouden, deze middag en avond zal vanaf 20:00 uur volledig in het teken zijn van de zinderende prijsuitreiking van de loopgroepen en praalwagens van de optocht. Feestband Moeflons, Jan Biggel, DJ Hermen en De Feestcommissie zullen de muzikale omlijsting verzorgen. Tickets zijn slechts 1 euro per stuk en zijn in voorverkoop via www.ticket-dog.nl verkrijgbaar.

Voor meer informatie over bovenstaande evenementen en activiteiten zie; www.kloosterwiekers.nl

 

Was getekend, met een drievoudig alaaf.

P.R. Commissie

CV De Kloosterwiekers

Robert Dreier

 

 

 

Voor meer informatie over bovenstaande evenementen kunt u contact met ons opnemen.

 

 

------------------------------------

 

14 mei 2022

Betreft :Ria Eikens-Becker de nieuwe Freule in de orde van de Kloosterkoe van CV De Kloosterwiekers 

 

’t Klooster & De Wieke- Ook dit jaar hebben de leden van Carnavalsvereniging De Kloosterwiekers besloten om een inwoner van Ter Apel te ridderen. Ria Eikens-Becker is afgelopen zaterdag als nieuwe ridder in de orde van de Kloosterkoe geslagen door Prins Wim de 1e. Dit voor alhaar verdiensten die zij in achterliggende jaren voor de Ter Apeler gemeenschap heeft ontplooid. Deze traditionele onderscheiding die jaarlijks wordt uitgereikt door carnavalsvereniging De Kloosterwiekers, tijdens de zogenaamde ridderavond, heeft vrijdag 13 mei jl. in het Boschhuis in Ter Apel plaats gevonden. 

 

Deze riddering zegt dat, de nieuwe ridder, de 64-jarige Ria Eikens-Beckerzeer wordt gewaardeerd voor hetgeen zij voor haar leefomgeving heeft gedaan en voor haar inspanningen voor de bevolking van het Klooster en de Wieke. Het is dus een soort Koninklijke onderscheiding van alle inwoners van ’t Klooster en de Wieke voor een zeer actievevrouw die altijd klaar staat voor een ander.  

 

Ria Becker wordt geboren op 13-06-1957 op de Horsten in Musselkanaal. Ze is de dochter van vader Josef Becker en moeder Sientje Mulder. Harrie Becker is haar oudere broer. Het gezin woont op de Horsten tijdens Ria haar eerste levensjaren. Ze gaat in Musselkanaal naar de kleuterschool, de St. Antoniusschool. Begin jaren 60 verhuizen ze naar Munnekemoer. Hier groeit Ria verder op en gaat ze naar de H. Gerardus School. Vervolgens gaat ze naar de Huishoudschool achter de katholieke kerk in Emmercompascuum. Op 17 jarige leeftijd rond ze de opleiding af en is ze klaar om aan het werk te gaan. 

 

Ria begint als verkoopster in een winkel. Ze verkoopt kleding bij dames modezaak Schomaker in Ter Apel. Hier heeft ze 10 jaar lang met heel veel plezier gewerkt. Naast het werken werd er natuurlijk ook wel eens een feestje gevierd, dit gebeurde o.a. in de Viersprong in Musselkanaal. Hier ontmoet ze dan ook de liefde van haar leven! Haar Jan! Jan Eikens, geboren op 13-05-1955 in Nieuw Buinen. In 1975 begint hun officiële relatie. Jan begint enkele jaren later voor douane in opleiding. Op 01-01-1979 is hij geplaatst op de Centrale Douane post aan de Witherenstraat in Ter Apel. September 1980 kopen ze samen een huis aan de Robert Kochstraat in Ter Apel waar ze tot op heden nog wonen. Vervolgens komt er een huwelijk, Ria en haar Jan trouwen op 10-12-1980 voor de wet. Op 16-01-1981 trouwen ze voor de kerk en bewonen vanaf dat moment het huis in de Robert Kochstraat. In 1983 zijn ze in verwachting van hun eerste kind. Dochter Sabrina is geboren in 1984. 2 jaar later in 1986 wordt oudste zoon Rick geboren. 

Hier blijft het niet bij want in 1990 word het gezin nog uitgebreid met jongste zoon Paul. 
 

Naast dit prachtige gezin heeft Ria het ondertussen al aardig druk met verschillende vrijwilligers activiteiten. Vanaf het moment dat de kinderen naar de Bonifatiusschool gaan helpt Ria mee op school waar ze nodig is. Zo zit ze in de ouderraad en later in het school bestuur. De katholieke kerk in Ter Apel is een plek waar Ria veel te vinden is. In 1995 is ze begonnen met schoonmaken van het parochiehuis en dit doet ze tot op heden elke maandag middag. Dit is niet het enige wat ze in de St. Willibrorduskerk doet. Ze begeleid o.a. het jongerenkoor, Communie en Vormsels. Als lector leest ze voor tijdens de mis en als acoliet doet ze uitvaart begeleiding. Daarnaast neemt ze de jaarlijkse organisatie van de Koningsmarkt bij de kerk ook voor haar rekening. Verder organiseert Ria ‘Wat de pot schaft’ dit is een maaltijd voor senioren in het parochiehuis georganiseerd vanuit de kerk. Zo bezoekt ze ook ouderen en zieken voor hun verjaardag of om ze een hart onder de riem te steken. Momenteel is ze ook lid van de locatieraad al daar. Naast dit alles werkt Ria sinds 1999 bij bakker Bos in Ter Apel en houd zich hier vooral bezig met de huishoudelijke taken. Om gezond te blijven gaat ze elke maandag avond aqua joggen en is ze lid van carnavalsloopgroep de Wiekeschoevers! Deze enthousiaste loopgroep doet al elf jaar mee aan de optocht. 

 

Waar Ria het meest trots op is zijn natuurlijk haar kinderen en haar kleinkinderen. Een moeilijk moment was dan ook het loslaten van dochter Sabrina. Zij ging op jonge leeftijd al de wijde wereld in voor studie en werk en woont momenteel in het prachtige Italië! Ria is oma van maar liefst 3 kleindochters. Op 19-03-2019 wordt ze voor de eerste keer oma. Helaas kon ze niet aanwezig zijn bij dit heugelijke moment. Dit natuurlijk omdat dochter Sabrina en schoonzoon Simone in Italië wonen maar ook Corona gooide roet in het eten. Enkele weken later zijn ze die kant opgegaan om kleindochter Emma te bewonderen. Ria kon het kleine wonder slecht loslaten en is dan ook langer gebleven dan gepland. Jan is alleen terug gereden en Ria is enkele dagen later met het vliegtuig weer naar huis gekomen. Ook zoon Rick en zijn Ilona krijgen een dochter. Kleindochter Bo wordt geboren op 30-06-2019. Afgelopen 16-02-2022 is Ria weer oma geworden van Klein dochter Liv. Ze is erg blij dat ze Ilona in alles kan ondersteunen waar ze nodig is.  

 

De Kloosterwiekers hebben besloten Ria Eikens-Becker te ridderen en op te nemen in de voor hun zo bijzondere Riddergarde van Klooster en de Wieke. Zijne hoogheid Prins Wim de Eerste zal Ria Eikens-Becker tot Freule in de Orde van de Kloosterkoe slaan. De Kloosterwiekers zijn ervan overtuigd dat zij een goed, waardig en actief lid van deze Garde zal zijn. 

 

Ria zal vanaf nu door het leven gaan als: 

 

Hare Excellentie ’t AIKEN KRUUSKE 

 

De Kloosterwiekers gaan zich ondertussen opmaken voor een geweldig aanstaand Zomers carnavalsfeest. Op zaterdag 2 juli staat de grote optocht en het Zomer Carnaval Festival (inmiddels uitverkocht!) op het Dr. Mansholtpark in Ter Apel op het programma. Zondag 3 juli zal dan het kindercarnaval en in de avond de prijsuitreiking van de optocht plaats vinden. 
 
Was getekend, met een drievoudig alaaf. 

 

Robert Dreier

 

Volg ons op Twitter